Wetgeving sinds januari 2021

Vorige week trok het Grondwettelijk Hof een streep door de regeling waarbij Vlamingen met zonnepanelen minstens 15 jaar kunnen genieten van het systeem van de zogenaamde terugdraaiende teller.

Ik heb zonnepanelen en (nu nog) een klassieke Ferrarismeter?

1. Wanneer vervalt mijn prosumententarief?

Het prosumententarief komt te vervallen op het ogenblik dat u overschakelt van een klassieke Ferrarismeter naar een digitale meter. 

2.Kan ik de plaatsing van een digitale meter weigeren?

Iedereen in Vlaanderen zal een digitale meter moeten laten installeren. Je kan dit dus niet weigeren en je kan ook niet meer eisen dat je digitale meter wordt verrekend als een terugdraaiende teller:

 

 

Ik heb zonnepanelen en een digitale meter in 2021

1.Wat gebeurt er met de elektriciteit die ik niet gebruik en in het net injecteer?

Gemiddeld krijgt u voor uw opgewekte stroom tussen 2 en 4 cent per kilowattuur. Terwijl u voor de afname 25 tot 30 cent per kilowattuur betaalt. Het afnametarief ligt dus veel hoger omdat er, bovenop de eigenlijke prijs van de elektriciteit (tussen 7 à 10 cent), allerlei taksen en heffingen komen.

In dit systeem wordt de elektriciteit die je afneemt van het net en de elektriciteit die je injecteert in het net apart gemeten via een digitale meter. Je betaalt voor de energie die je afneemt en je ontvangt een vergoeding voor de elektriciteit die je injecteert, het zogenaamde injectietarief of terugleververgoeding. In dit systeem betaal je geen prosumententarief.

 

 


 

 

Wat nu?

Met de beslissing die het Hof van Beroep heeft genomen, is het meteen duidelijk dat àlle eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen er goed aan doen zoveel mogelijk zonne-energie rechtstreeks te verbruiken, we noemen dit Eigenverbruik. Hoe hoger uw eigenverbruik, hoe gunstiger uw elektriciteitsfactuur.

Om hier een beetje een idee van de krijgen wat dit betekent:

  • Als de zon schijnt en deze zonne-energie wordt direct verbruikt: u krijgt/betaalt niets
  • Als de zon schijnt en er vloeit elektriciteit naar het net: u krijgt om en bij €0,03/kWh* van uw elektriciteitsleverancier, maar moet hier een contract voor aangaan
  • Als er geen zon schijnt en er wordt elektriciteit aangekocht uit het net: u betaalt om en bij €0,27/kWh*

Hieruit kunnen we bepalen, dat rechtstreeks zonne-energie gebruiken, een verschil oplevert van om en bij €0,24/kWh*

 

Hoe kunt u automatisch en slim uw eigenverbruik verhogen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw eigenverbruik te verhogen. We denken hierbij aan het aansturen van elektrische toestellen op zonnige momenten, aan energie opslaan op een thuisbatterij of elektrische wagen, of elektriciteit omzetten in warmteopslag.
Wij zijn reeds jaren actief in deze toepassingen. We leggen u graag kort enkele mogelijkheden uit.

  1. Elektrische toestellen aansturen

Door een meting te doen ter hoogte van het net én door slim na te denken wat er nog van zonne-energie aanwezig zal zijn vandaag, kunnen wasmachines, vaatwassers, warmtepompen, verwarmingen, … automatisch gebruik maken van uw zonne-energie.

     2. Thuisbatterij installeren

Overschot aan zonne-energie kan ook opgeslagen worden in een thuisbatterij, zodat u die elektriciteit ’s avonds kunt gebruiken.

    3. Elektrische wagen laden

Een elektrische wagen kunt u laden op verschillende manieren die uw eigenverbruik verhogen:

  • Met de overschot aan zonne-energie
  • Tegen een bepaald tijdstip en tegelijk zoveel mogelijk gebruikmakende van de zon

  4. Wat met nulinjectie?

We krijgen wel eens de vraag of u als klant ervoor kunt zorgen dat er niets teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Persoonlijk denk ik dat het interessanter is van €0,03/kWh te ontvangen van uw elektriciteitsleverancier dan helemaal niets, maar die keuze ligt uiteraard helemaal bij u.

 

INTERESSE IN HET SLIM AANSTUREN VAN UW WONING? CONTACTEER ONS!

Thuisbatterij

Is een thuisbatterij de ideale oplossing?

 ja zeker, maar!

Een thuisbatterij aankopen zonder voorafgaande studie is letterlijk weggesmeten geld!

Hoe gaan wij te werk?

Alvorens wij u een correcte, maar vooral rendabele prijs offerte kunnen bezorgen van de thuisbatterij zullen wij uw energielevensstijl leren kennen/begrijpen dit  a.d.h.v data (dit gedurende 8a10maanden),    a.d.h.v deze data kunnen wij u een thuisbatterij voorstellen die het best bij uw energielevensstijl past.

 

Een thuisbatterij is een slimme aankoop, als deze slim aangestuurd wordt

          

Interesse in een professionele installateur van thuisbatterijen ? Neem contact met ons op!

Premie thuisbatterij 2021

 

Laatste update: 15 januari 2021– Heb je een thuisbatterij of wil je er een plaatsen? Dan kan je daar nog tot eind 2021 een premie van netbeheerder Fluvius voor aanvragen. Zo kan je de kosten drukken. Let op, de premie geldt alleen voor (natuurlijke) personen en niet voor organisaties of vennootschappen. 

De premie voor thuisbatterijen bedraagt € 250 per kilowattuur (kWh) werkelijke capaciteit van het batterijsysteem. Er geldt daarbij een maximumbedrag van € 3.200 per aansluitingspunt of 35% van de investeringskosten. Volgende investeringskosten komen in aanmerking:

  • Investeringskosten bij aankoop van een thuisbatterij: de aankoopprijs incl. btw, de plaatsingskosten, de prijs van de omvormer.
  • Investeringskosten bij leasing van een thuisbatterij: de totale leasingkosten gemaakt tijdens de eerste 10 jaar van het leasecontract.

Je kan de premie tot 31/12/2021 aanvragen. De thuisbatterij moet ook voor deze datum geplaatst zijn en de datum van de eindfactuur moet ook voor deze datum vallen.

Andere diensten